5651 Madde 8A ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru
5651 Madde 8A ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne Başvuru

5651 Sayılı Kanun Madde 9 Dilekçe Örneği

İnternet Ortamında Yapılan Suçlar ve 5651 Sayılı Kanun

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, internet ortamında suç işlenmesi de artmıştır. Bu suçlar arasında terör propagandası, çocuk istismarı, telif hakkı ihlali ve kişilik haklarına saldırı gibi birçok farklı suç yer almaktadır. Bu suçlarla mücadele etmek amacıyla Türkiye’de 2007 yılında 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” kabul edilmiştir.

Madde 9 – İçerik Sağlayıcıların Yükümlülükleri

5651 sayılı Kanun’un 9. maddesi, internet sitelerinde yayınlanan içeriklerden sorumlu olan içerik sağlayıcılar hakkında düzenlemeler getirmektedir. Bu maddeye göre, içerik sağlayıcılar, kendilerine yapılan bildirimler doğrultusunda, erişimi engellenmesi gereken içerikleri kaldırmak veya erişimi engellemekle yükümlüdürler.

5651 Sayılı Kanun Madde 9 Dilekçe Örneği

Erişimi engellenmesi gereken içeriklerin tespiti ve bildirimi ise, bu konuda yetkili olan BTK tarafından yapılmaktadır. İçerik sağlayıcılar, BTK tarafından kendilerine gönderilen bildirimleri dikkate almak ve gerektiğinde hızlı bir şekilde harekete geçmek zorundadırlar. Bu bildirimleri yapmak için de, öncelikle bir dilekçe hazırlamak gerekmektedir. İşte, 5651 sayılı Kanun madde 9 dilekçe örneği:

Dilekçe Örneği

Sayın Yetkili,

İnternet sitemizde yayınlanan içeriğin, 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesi ve ilgili mevzuat gereğince erişimi engellenmesi gerektiğini tarafımıza bildirdiniz. İlgili içeriği inceledik ve söz konusu erişimin engellenmesi için gerekli işlemleri yapacağımızı bildiriyoruz.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

[İçerik sağlayıcı adı]

Örnek 2

5651 sayılı Kanun madde 9 dilekçe örneği olarak aşağıdaki örneği de kullanabilirsiniz:

Sayın Yetkili,

İnternet sitemizde yayınlanan içeriğin, 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesi ve ilgili mevzuat gereğince erişimi engellenmesi gerektiğini tarafımıza bildirdiniz. Ancak, ilgili içeriğin yasal olduğunu ve herhangi bir suç teşkil etmediğini düşünmekteyiz.

Bu nedenle, ilgili içeriğin erişime açık kalmasını talep ediyoruz. Konuyla ilgili gerekli incelemelerin yapılmasını ve tarafımızla iletişime geçilerek durumun bildirilmesini rica ederiz.

Saygılarımızla,

[İçerik sağlayıcı adı]