Köprü iskelesi avantajlı iki periyodik tablo kütle numaralı
Köprü iskelesi avantajlı iki periyodik tablo kütle numaralı

Doğada Molekül Halinde Bulunan Element ve Bileşik Örnekleri

Elementler

Doğada birçok element molekül halinde bulunur. Örneğin, oksijen gazı O2 molekülü olarak atmosferde bulunur ve canlılar tarafından solunumda kullanılır. Azot gazı N2 molekülü olarak atmosferde bulunur ve bitkiler tarafından azot fiksasyonunda kullanılır. Karbon dioksit CO2 molekülü olarak atmosferde bulunur ve bitkiler tarafından fotosentezde kullanılır. Bunların yanı sıra, su molekülü H2O da elementlerin birleşimiyle oluşan bir moleküldür ve doğada bol miktarda bulunur.

Bileşikler

Bileşikler, birden fazla elementin birleşmesiyle oluşan moleküllerdir. Birçok bileşiğin doğada molekül halinde bulunması mümkündür. Örneğin, tuz NaCl molekülü halinde denizlerde ve yer altı kaynaklarında bulunur ve yiyeceklerde kullanılır. Su molekülü H2O da bir bileşiktir ve doğada bol miktarda bulunur. Karbonatlar da doğada molekül halinde bulunan bileşiklerdendir. Kalsiyum karbonat CaCO3 molekülü olarak deniz kabuklarında, mercanlarda ve kireçtaşında bulunur.

Örnekler

1. Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinin birleşmesiyle oluşan bileşiklerdir. Glukoz, fruktoz ve glikoz gibi şekerler, nişasta ve selüloz gibi kompleks karbonhidratlar molekül halinde doğada bulunurlar. Bitkiler tarafından fotosentez yoluyla üretilirler ve hayvanlar tarafından enerji kaynağı olarak kullanılırlar.

2. Proteinler

Proteinler, amino asitlerin birleşmesiyle oluşan büyük moleküllerdir. Doğada birçok protein molekülü halinde bulunur. Örneğin, enzimler, antikorlar, kaslar ve saçlar proteinlerden oluşur. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilebilirler ve vücut için gerekli olan amino asitleri sağlarlar.