Uzmanı uyardı Her iki gözde kalıcı görme kaybına neden oluyor Sağlık
Uzmanı uyardı Her iki gözde kalıcı görme kaybına neden oluyor Sağlık

Geçici Ve Kalıcı Işitme Kaybına Neden Olabilecek Seslere 5 Örnek

İnsan kulağı, belirli bir frekans aralığındaki sesleri duyabilir ve işleyebilir. Fakat bazı sesler, özellikle yüksek frekanslı olanlar, işitme kaybına neden olabilir. Bu yazıda, geçici ve kalıcı işitme kaybına neden olabilen seslere 5 örnek vereceğiz.

1- Yüksek Sesi Sebepsiz Yere Açmak

Yüksek sese sebepsiz yere açmak, işitme kaybına neden olabilir. Özellikle kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek, kulak zarına zarar verebilir ve işitme kaybına yol açabilir. Bu nedenle, kulaklıkla müzik dinlerken sesi mümkün olduğu kadar düşük tutmalısınız.

2- Patlayıcı Sesler

Bazı mesleklerde, patlayıcı seslerin sürekli olarak duyulması işin bir parçasıdır. Örneğin, inşaat işçileri, askerler ve havai fişek fabrikalarında çalışanlar, patlayıcı seslere maruz kalabilirler. Bu tür sesler, işitme kaybına neden olabilir ve kalıcı olabilir.

3- Trafik Gürültüsü

Trafik gürültüsü, şehirlerde yaşayan insanlar için yaygın bir sorundur. Uzun süreli maruz kalma, işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, şehirlerde yaşayan insanlar, kulaklık veya kulak tıkacı gibi koruyucu araçlar kullanmalıdır.

4- Silah Sesleri

Silah sesleri, kulak zarına zarar verebilecek yüksek frekanslı seslerdir. Bu tür sesler, kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, silah kullananlar kulaklık veya kulak tıkacı gibi koruyucu araçlar kullanmalıdır.

5- Yüksek Frekanslı Cihazlar

Bazı yüksek frekanslı cihazlar, işitme kaybına neden olabilir. Örneğin, müzik stüdyolarında çalışanlar, yüksek frekanslı hoparlörlerden gelen seslere maruz kalabilirler. Bu tür cihazlar, işitme kaybına neden olabileceğinden, mümkün olduğunca az kullanılmalıdır.

Sonuç

Geçici ve kalıcı işitme kaybına neden olabilen seslere maruz kalmanın önüne geçmek için, koruyucu araçlar kullanmak ve yüksek sesle müzik dinlemek gibi alışkanlıklardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca, işitme kaybı belirtileri fark edildiğinde, hemen bir doktora başvurulmalıdır.

Kaynakça

1. “Noise and Hearing Loss Prevention”, Centers for Disease Control and Prevention, 2018.

2. “Preventing Hearing Loss Caused by Chemical (Ototoxicity) and Noise Exposure”, National Institute for Occupational Safety and Health, 2016.