Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 10 Tane
Arapça Fiil Cümlesi Örnekleri 10 Tane

Geçişsiz Fiil Cümle Örnekleri 10 Tane

Nedir Geçişsiz Fiiller?

Geçişsiz fiiller cümlelerde nesne almazlar ve yalnızca özneyle kullanılırlar. Türkçe’de geçişsiz fiiller “-mek/-mak” ekleriyle oluşturulur. Örnek olarak “koşmak”, “yürümek”, “konuşmak” sayılabilir. Bu makalede sizler için geçişsiz fiil cümle örneklerini derledik.

Geçişsiz Fiil Cümle Örnekleri

1. Sabahları koşarım.

Bu cümlede “koşarım”, geçişsiz fiil olan “koşmak”tan türetilmiştir ve özne olan “ben” ile kullanılmaktadır. Bu cümlede nesne yoktur, sadece özne ve fiil vardır.

2. Sonbaharda yapraklar sararır.

Bu cümlede “sarılmak”, geçişsiz fiil olan “sarmak”tan türetilmiştir. “Yapraklar” özne, “sarar” ise fiildir. Bu cümlede de nesne yoktur.

3. Yemekler pişerken televizyon izlerim.

Bu cümlede “pişmek”, geçişsiz fiil olan “pişirmek”ten türetilmiştir. “Yemekler” özne, “pişerken” zarf-fiil, “televizyon izlerim” ise yüklem olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.

4. Arkadaşlarla buluşup kahve içtik.

Bu cümlede “içmek”, geçişsiz fiil olan “içirmek”ten türetilmiştir. “Arkadaşlarla” zarf, “buluşup” zarf-fiil, “kahve” ise özne olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.

5. Geçen yaz Bodrum’a gittik.

Bu cümlede “gitmek”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Geçen yaz” zarf, “Bodrum’a” ise yön belirten zarftır. Bu cümlede de nesne yoktur.

6. Ayşe yarın İstanbul’a uçacak.

Bu cümlede “uçmak”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Ayşe” özne, “yarın” ise zaman zarfıdır. Bu cümlede de nesne yoktur.

7. Yorgunluktan uyuyakalmışım.

Bu cümlede “uyumak”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Yorgunluktan” neden zarfıdır ve “uyuyakalmışım” ise yüklem olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.

8. Çocuklar parkta oynarken biz de piknik yapacağız.

Bu cümlede “oynamak”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Çocuklar” özne, “parkta” yer zarfı, “oynarken” zarf-fiil, “biz de piknik yapacağız” ise yüklem olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.

9. Kışın kar yağar, her yer beyaza bürünür.

Bu cümlede “yağmak”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Kışın” zaman zarfı, “kar” özne, “her yer beyaza bürünür” ise yüklem olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.

10. Geçen hafta sonunda sinemaya gittim.

Bu cümlede “gitmek”, geçişsiz fiil olarak kullanılmıştır. “Geçen hafta sonunda” zaman zarfıdır ve “sinemaya” yön belirten zarf olarak kullanılmıştır. Bu cümlede de nesne yoktur.