5.SINIF BİLEŞİK KESRİ TAM SAYILI KESRE ÇEVİRME.TAM SAYILI KESRİ BİLEŞİK
5.SINIF BİLEŞİK KESRİ TAM SAYILI KESRE ÇEVİRME.TAM SAYILI KESRİ BİLEŞİK

Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Çevirme Örnekleri

Tam sayılı kesirler, payı ve paydası tam sayı olan kesirlerdir. Bileşik kesirler ise, payı veya paydası tam sayı olmayan kesirlerdir. Tam sayılı kesirlerin bileşik kesre çevrilmesi işlemi oldukça basittir. İşte bu yazımızda, tam sayılı kesri bileşik kesre çevirme örnekleri ile bu işlemi daha iyi anlayacağız.

Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Çevirme Örnekleri

Örnek 1:

3/2 tam sayılı kesrini bileşik kesre çevirelim. İlk olarak, paydasa tam sayı eklememiz gerekiyor. Bunu yapmak için 2’nin katları olan paydalardan birini seçebiliriz. Örneğimizde, 2’nin katları olan 4’ü seçelim. Payımızı da buna göre ayarlamamız gerekiyor. Yani, 3/2 × 2/2 = 6/4 şeklinde yazabiliriz. Bu artık bir bileşik kesirdir.

Örnek 2:

5/3 tam sayılı kesrini bileşik kesre çevirelim. İlk olarak, paydasa tam sayı eklememiz gerekiyor. Bunu yapmak için 3’ün katları olan paydalardan birini seçebiliriz. Örneğimizde, 3’ün katları olan 6’yı seçelim. Payımızı da buna göre ayarlamamız gerekiyor. Yani, 5/3 × 2/2 = 10/6 şeklinde yazabiliriz. Bu artık bir bileşik kesirdir.

Sonuç

Tam sayılı kesri bileşik kesre çevirme işlemi oldukça basittir. Sadece paydasa tam sayı eklemek yeterlidir. Ancak, bileşik kesrin basit kesre çevrilmesi işlemi daha karışıktır. Bileşik kesrin paydasını tam sayı yapmak için, payda sayısını en küçük ortak katına yükseltmek gerekiyor. Daha sonra, payı da buna göre ayarlamak gerekiyor. İşlemi daha iyi anlamak için, örneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Umarız bu yazımız, tam sayılı kesri bileşik kesre çevirme işlemini daha iyi anlamanıza yardımcı olmuştur. Başka örnekler ve daha fazla bilgi için, matematik kitaplarına ve kaynaklarına başvurabilirsiniz.

İyi çalışmalar!